ΜΠΑΚΑΛΑΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - 26 October 2008 - Blog - KEFALONITES_PASIS_ELLADOS
kefalonia 4 ever
Sunday, 2016-12-11, 4:43 PM
Site menu

Blog sections
ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ [1]
ΑΛΙΑΔΑ [1]
ΑΓΚΙΝΑΡΟΠΙΤΑ [1]
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ [1]

Login form

Calendar
«  October 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Search

Site friends

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΕΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΑ NEWS

Statistics

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Our poll
ψηφιστε για to site
Total of answers: 321

Main » 2008 » October » 26 » ΜΠΑΚΑΛΑΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
ΜΠΑΚΑΛΑΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
8:49 PM

Μπακαλιαρόπιτα ή Μπακαλαόπιτα Κεφαλονιάς

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


Και σ’ αυτήν τη συνταγή όπως σχεδόν σ’ ότι αφορά την ελληνική κουζίνα μπορείτε πολύ εύκολα να προσθαφαιρέσετε υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εμείς κάναμε μια μικρή περιήγηση και μάθαμε πως παρασκευάζουν την ίδια πίτα οι Κεφαλονίτισσες, διαφοροποιώντας ελαφρά τα υλικά. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν εδώ τρεις παραλλαγές τις ίδιας παραδοσιακής μπακαλιαρόπιτας ή μπακαλαόπιτα, όπως την λένε στην Κεφαλονιά.
.


Α’ παραλλαγή


Υλικά

1/2 κιλό παστό μπακαλιάρο
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κούπα μαντζουράνα ψιλοκομμένη
1/2 κούπα ρύζι γλασέ
1 1/2 κούπα νερό
αλάτι και πιπέρι

Για το παραδοσιακό φύλλο:

3-4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρασί
2-3 κουταλιές της σούπας νερό

Εκτέλεση:


Βγάλτε την πέτσα του μπακαλιάρου, κόψτε τον σε κομμάτια, τα οποία θα βάλετε σε νερό για 12-14 ώρες , ώστε να ξαλμυριστούν, ενώ πρέπει να αλλάξετε 3-4 φορές το νερό. Όταν ξαλμυριστεί, στραγγίξτε τον, αφαιρέστε τα κόκαλα και αφου τον λιανίσετε ξεψαχνίστε τον.

Σιγοβράστε το ρύζι, ώσπου να φουσκώσει, και στη συνέχεια σε μια λεκάνη το ανακατεύετε με τον μπακαλιάρο και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και 1/2 κούπα νερό.


Για το φύλλο:

Βάλτε σε μια λεκάνη 3 κούπες αλεύρι κι ανοίξτε στο κέντρο ένα λάκκο. Αφού ρίξετε μέσα το αλάτι, το λάδι και το κρασί, ζυμώστε πολύ καλά , ώσπου να γίνει η ζύμη εύπλαστη και μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα. Στη συνέχεια αφήστε τη στην άκρη για 30'. Ανοίξτε τη ζύμη σε δύο χοντρά φύλλα.

Απλώστε σε λαδωμένο ταψί το ένα φύλλο προσέχοντας να καλύπτονται τόσο ο πάτος όσο και τα τοιχώματα και να περισσεύει. Απλώνετε μέσα τη γέμιση, σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο και γυρίστε τις άκρες. Χαράξτε την πίτα σε κομμάτια και ψήστε την για περίπου 1 ώρα στους 180°C 1 ώρα περίπου ή ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια.


Β’ παραλλαγή


Υλικά

1,5 κιλό μπακαλιάρο
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ
σκόρδο, άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένα
2,5 φλιτζάνια ζωμό από τον μπακαλιάρο


Εκτέλεση:

Ξαρμυρίστε τον μπακαλιάρο όπως είπαμε, και αφού τον ζεματίσετε, αφήστε τον να κρυώσει, αφαιρέστε την πέτσα και τα κόκαλα, λιανίστε τον και ξεψαχνίστε τον.

Ετοιμάστε τα φύλλα για την πίτα

Ανακατέψτε σε μια λεκάνη τον μπακαλιάρο με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώστε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο φροντίζοντας να περισσέψει στις άκρες. Ρίξτε τα υλικά και σκεπάστε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζοντας προς τα μέσα και τις άκρες του πρώτου φύλλου. Ραντίζουμε με νερό και λάδι και ψήνουμε την πίτα στους 200°C για 1 ώρα περίπου.


Γ’ παραλλαγή


Υλικά

Ένα φύλλο μπακαλιάρο
1/2 φλιτζάνι ρύζι
2-3 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
1 κεφάλι σκόρδο ψιλοκομμένο
δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
κανέλα
αλάτι πιπέρι


Εκτέλεση:


Ετοιμάστε τον μπακαλιάρο όπως είπαμε παραπάνω και ετοιμάστε τη ζύμη για το φύλλο.

Σε μια λεκάνη βάζετε τον ξεψαχνισμένο μπακαλιάρο και ρίχτετε το δυόσμο, το μαϊντανό, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το ρύζι, το λάδι, το πιπέρι και την κανέλα και τα ανακατεύετε. Τέλος προσθέτουμε την ντομάτα, την οποία έχουμε διαλύσει πριν σε λίγο νερό.

Λαδώνετε το ταψί και βάζετε το πρώτο φύλλο, όπου αδειάζετε τη γέμιση. Από πάνω βάζετε το δεύτερο φύλλο και στη συνέχεια τα τυλίγετε γύρο-γύρο σε ρολό. Ραντίζετε με νερό και λάδι και ψήνετε την πίτα για 1 ώρα περίπου στους 200ο C.


Tips

1.Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον πελτέ με φρέσκια ντομάτα ή και κονσέρβα.
2.Αν δεν ξέρετε να ανοίγετε φύλο μπορείτε το ίδιο καλά να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο.
3.Και τέλος τα μυρωδικά είναι στην απόλυτη επιλογή σας. Περί ορέξεως…

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ…

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ Η ΜΠΑΚΑΛΑΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Category: ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΠΙΤΑ | Views: 1571 | Added by: komitata | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Copyright MyCorp © 2016
Website builderuCoz